Logo 4 Paws Motion

Waaruit bestaat de fitnessbegeleiding en hoe wordt een trainingsschema gemaakt?

Een fitnessprogramma voor honden bij 4 Paws Motion omvat alle vier de conditiecomponenten: balans, kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.  Het volgen van een fitnessprogramma met oefeningen waarin alle vier de conditioneringscomponenten voorkomen en waarbij het uitvoeren van die oefeningen volgens de conditioneringsprincipes wordt gedaan, heeft iets heel krachtigs voor onze honden.

Mechelse herder Nova zij is na een goed revalidatie proces hersteld van een pootfractuur en geniet nu weer van haar activiteiten.

Jonge honden hoeven niet onzeker op te groeien omdat ze een slecht bewustzijn van de achterste ledematen hebben.

Senioren hebben een betere kwaliteit van leven wanneer ze ouder worden en hoeven niet thuis te blijven omdat ze het lichamelijk niet mee aankunnen.

Atleten kunnen veel meer jaren sporten omdat ze in optimale conditie zijn.

Dit alles is mogelijk door de versmelting van alle lichaamssystemen, die doormiddel van oefeningen de gezondheid, vitaliteit en het plezier van fitnesstraining ondersteunen.

Hoe ik een fitnessprogramma maak en waaraan het voldoet, leg ik hieronder uit.

Het programma wordt gemaakt aan de hand van de 4 componenten balans, kracht, conditie en mobiliteit. Deze componenten kunnen we alleen effectief en veilig toepassen als we gebruik maken van de conditioneringsprincipes.

Conditioneringsprincipes

De conditioneringsprincipes zijn de op onderzoek gebaseerde regels voor het maken van oefeningen.

Ze zijn het veiligst en meest effectief om een ​​fitnessprogramma te maken.) Deze regels zijn gemaakt door Wilmore en Costill opgeleid in de fysiologie. Beide definiëren de oefeningen, in wanneer ze moeten worden voltooid en voor welke tijdsduur. (Wilmore en Costill 2004) Klik op de link voor meer informatie over Wilmore  Costill

https://www.worldcat.org/title/physiology-of-sport-and-exercise/oclc/52334699

In het kort: als de oefeningen volgens de conditioneringsprincipes worden uitgevoerd, dan is de kans groot dat het conditioneringsdoel wordt bereikt. Als de regels willekeurig worden gevolgd, zal het doel minder of niet worden bereikt.

Hoe zien de conditioneringsprincipes er dan uit?

Principe 1: belasting

Het principe van belasting stelt dat het lichaam alleen balans, kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit zal vergroten als het lichaam wordt gevraagd om intensiteit uit te voeren, wat nodig is om het lichaam te stimuleren om zijn conditie te verhogen. Door het lichaam te belasten veranderen spieren. 

Door belasting ontstaat er schade aan de membranen in het spiervezel. Hierdoor beschadigen eiwitten. Het lichaam is in staat om het kapotte eiwit op te ruimen en de membranen in het spiervezel te herstellen. Dit wordt ook wel de herstelfase genoemd. In de herstelfase worden de kapotte eiwitten opgeruimd en worden er weer nieuwe eiwitten aangemaakt om de kapotte eiwitten te vervangen. 

Wanneer het lichaam regelmatig wordt belast zorgt de spier voor meer eiwit, dan dat er voorheen aanwezig was. Dit doet het lichaam om te voorkomen dat er nieuwe schade ontstaat wanneer het lichaam weer wordt belast. Bij regelmatige en juiste belasting stimuleert u het lichaam om de spier sterker te maken.

Als fitnesstrainer voor honden is het belangrijk om te weten welke intensiteit van belasting geschikt is voor de hond. Te lage intensiteit heeft geen effect en te hoge intensiteit veroorzaakt overbelasting. Bij overbelasting kan het lichaam niet goed herstellen waardoor afvalstoffen ophopen.

Engelse Springer Spaniël Santa, kan dankzij fitnesstraining vol zelfvertrouwen de wereld ontdekken en haar favoriete spelletje spelen.

Tijdens het intakegesprek maak ik gebruik van kleine testje waarbij ik kijk naar de conditioneringsprincipes. De uitkomst van de test wordt gerangschikt op niveau, waarna ik de juiste oefeningen kan meegeven. Op die manier wordt er niet onder of overbelast.

Principe 2: cellulaire aanpassing

Wanneer oefeningen met de juiste belasting worden gestart, reageren de cellen in het lichaam door intern te veranderen om te voldoen aan de verhoogde eisen die aan de oefeningen worden gesteld. Voor elk van de conditionerende componenten passen de cellen zich aan na een reeks fysiologische gebeurtenissen die wordt bereikt binnen een specifiek tijdsbestek dat niet kan worden gewijzigd door een externe factor. Het is dus belangrijk om consequent en frequent de oefeningen te blijven te doen, wil er verbetering/verandering op celniveau optreden.  

Belasting- membraan schade in spiervezel- opruimen kapotte eiwit – afvoeren afvalstoffen- repareren eiwit- vervangen eiwit- spiergroei.

Principe 3: Progressie

Wanneer het lichaam het proces van cellulaire aanpassing heeft voltooid, zullen de conditieverbeteringen stil komen te staan. Dit omdat het lichaam is geacclimatiseerd aan de toegenomen vraag die door de oefeningen aan het lichaam wordt gesteld. Het lichaam heeft meer eiwitten aangemaakt, is sterker geworden en gewend aan de belasting.

Vanwege dit proces plannen we meerdere evaluaties in waarbij we opnieuw de belastbaarheidstest doen en waar nodig is de oefeningen aanpassen. Bij revalidatietraining worden de oefeningen onder begeleiding van mij gedaan en in samenspraak met de dierenarts.  Met een fitnessprogramma kunt u thuis aan de slag of onder begeleiding van mij wanneer u dit prettig vindt.

Principe 4: Trainingsspecificiteit

Dit principe stelt de cellen in het lichaam instaat om heel specifiek op de oefeningen te reageren. Als we dit vertalen naar de praktijk dan kunnen we stellen dat:

  • Balansoefeningen de balans/ evenwicht verbeteren
  • Krachtoefeningen kracht op bouwt
  • Duuroefeningen het uithoudingsvermogen verbeterd
  • Stretchoefeningen de flexibiliteit vergroot

Praktijkvoorbeeld: een hond die na 5 minuten al buitenadem is, verder geen gezondheidsproblemen heeft, de buitentemperatuur rond de 10 graden is, de hond geen ademhalingsbeperkende lichaamsbouw heeft en waarbij uit de test is gebleken dat hij simpel weg geen conditie heeft, kan dus specifieke oefeningen doen om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Zodat hij kan genieten van langere wandelingen zonder buitenadem te raken.

Principe 5: Ras verschillen

Het lichaam bevat verschillende soorten spiervezels, waarvan de verhoudingen grotendeels genetisch bepaald zijn. Honden die zijn gefokt voor rennen over lange afstanden, zoals de Alaskan Husky zijn van nature beter geschikt voor uithoudingsactiviteiten, dan een Engelse Buldog.

Tijdens het maken van een fitnessschema kan het zijn dat ik afwijk van de doelen die u als eigenaar kenbaar heeft gemaakt.  Ik geef u altijd de reden waarom ik dit doe en kijk waar we ras specifiek wel op kunnen trainen. Op die manier kunnen we met een realistische kijk, toch richting uw doel toe trainen.

Boxer kruising Spaanse waterhond Sky, kan ondanks haar Heupdysplasie toch sportief bezig zijn.

Principe 6: onderhoud en pauze  

Een omkering van het trainingseffect, een afname van kracht, uithoudingsvermogen, balans en flexibiliteit kan optreden wanneer er met slechts vier weken pauze gestopt wordt met de training.

Dit betekent dat als de training stopt voor slechts een paar weken rust of vakantie, u mogelijk de duur van het fitnessprogramma moet verlengen met de huidige oefeningen, om ervoor te zorgen dat het lichaam de cyclus van cellulaire aanpassing heeft voltooid.

Om een hond op niveau te houden is het dus noodzakelijk om zijn gehele leven te blijven oefenen.  

Voordelen fitness

Fitness voor honden kent zoveel voordelen. Het biedt hun dezelfde hoogwaardige conditioneringsprogramma’s waar veel mensen baat bij hebben. Door honden deze kwaliteit van zorg te bieden, kan hun leven ten goede veranderen.

Jonge honden hoeven niet op te groeien met een slecht bewustzijn van de achterste ledematen. Senioren hebben een betere kwaliteit van leven wanneer ze ouder worden en atleten kunnen veel meer jaren sporten.

Dit alles is mogelijk door de versmelting van alle lichaamssystemen door middel van oefeningen die de gezondheid, vitaliteit en het plezier van fitnesstraining ondersteunen.

Honden die onder begeleiding van 4 Paws Motion specifieke oefeningen doen, zijn fitter, gezonder, levendiger, hebben minder of geen gedragsproblemen, blaken van het zelfvertrouwen en genieten volop van hun leven.   Mijn missie is om nog veel meer eigenaren te helpen om hun hond langer, gezonder en gelukkiger te laten leven.

Joop sporthond in hart en nieren, kan samen met mij hardlopen en deelnemen aan de dogsurvivals.

Meer informatie

Meer informatie kunt u opvragen via de contactgegevens op de website. De contactgegevens kunt u vinden door op onderstaande link te drukken.

https://4pawsmotion.nl/contact/

© Copyright 2022, 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit