Logo 4 Paws Motion

In het artikel hiervoor heb ik verteld over het voordeel van sportmassage. Naast sportmassage kunnen we de honden nog meer ondersteunen om beter in zijn vel te gaan zitten. Namelijk mobiliseren. Of te wel rekken en strekken van een bepaald lichaamsdeel van de hond.

Stretchoefeningen geven je ontzettend veel informatie over het functioneren van je hond zijn lichaam. Naast dat het functioneel en goed voor de hond is, is het stretchen ook een leuke afwisseling, waarbij je hond koekjes kan scoren door zijn lijf te rekken en te strekken.

Voordelen

Stretchen heeft meerdere voordelen:

 • Het zorgt ervoor dat jouw hond lenig wordt.
 • Het zorgt ervoor dat zijn houding en gangwerk verbetert
 • Het verbetert zijn snelheid en kracht, wat handig is als je sport of werkt met je hond.
 • Het verbetert zijn techniek in al zijn bewegingen, hij wordt bewuster van zijn lijf.
 • Het verbetert zijn sportprestaties, zijn energie verbruik gaat hij optimaal gebruiken.
 • Het zorgt voor blessurepreventie
 • Het zorgt voor soepele spieren omdat de doorbloeding verbetert en slijtage en overbelasting vermindert.
 • Het is een goede manier om een warming-up en cooling-down na inspanning te doen.
 • Je hond leert zijn lijf kennen, hij gaat de voordelen ervaren waardoor hij leert om in stressvolle situaties zelf zijn stress van zich af te schudden door te stretchen.

Stretchen kunnen we inzetten als onderdeel van een revalidatieprogramma. Het is zeer effectief ter aanvulling van andere therapie vormen. Voor honden die verplichte bench rust hebben is het een goede manier om hem rustig te houden en mentaal toch voldoening te geven, zodat hij zich niet gaat vervelen. Stretchen werkt ontspannend en is leuk om te doen. Tijdens het stretchen kan je de mobiliteit goed beoordelen. Je komt te weten of je hond verschil heeft in de linker- en rechterzijde, of hij compenseert in zijn gangwerk en of hij blokkades heeft.

Nu we de voordelen en functie weten van stretchen, kunnen het stretchen in 2 manieren opdelen.

Namelijk dynamisch stretchen, waarbij je met behulp van voertjes de hond zelf de stretch met zijn lijf laat uitvoeren. De hond bepaald zelf hoelang en hoever hij stretcht.

Statisch stretchen, waarbij je als eigenaar de stretch uitvoert door bijvoorbeeld een poot te pakken en deze binnen de range of motion van de hond te bewegen, even daar te houden en weer los te laten.  Een statische stretch zal ik niet zo snel zelf uitvoeren als je niet weet waar je op moet letten.

Oefeningen

Dynamisch stretchen kan je zelf wel doen. Ik zal hieronder 3 oefeningen uitleggen.

Oefening 1: High in the Sky

 1. Zorg dat je lekkere hap slik weg voertjes hebt
 2. Ga voor je hond staan, (doe dit op de grond, kleine hondjes kunnen op tafel)
 3. Houdt het voertje voor zijn neus en lok hem met zijn neus hoog richting de lucht.
 4. Herhaal dit 3 tot 5 keer. Niet meer, de hond bepaald of hij er 1 of 5 aankan.

Oefening 2: touch your butt

 1. Neem weer de lekkere hap slik weg voertjes.
 2. Ga weer voor je hond staan
 3. Houdt het voertje voor zijn neus en lok hem richting zijn billen. Niet iedere hond kan gelijk zijn billen aanraken met zijn neus. Bouw dit rustig op! Dus eerst richting ribben, dan richtingen heupen en dan richting billen. Doe dit linksom en rechtsom.

Oefening 3: Twist en Turn

 1. Neem weer de lekkere hap slik weg voertjes
 2. Ga weer voor je hond staan
 3. Houdt het voertje voor zijn neus en lok hem net als bij touch your butt richting zijn billen, alleen nu zorg je ervoor dat hij een rondje draait. Doe dit linksom en rechtsom.
 4. Maak het rondje in eerste instantie groot. Je kan ook een pion gebruiken als hulpmiddel en de hond om de pion heen laten lopen, als beginners stap.

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer leren? Stuur me dan een berichtje, bel me of mail voor meer informatie.

© copyright 2022 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit