Logo 4 Paws Motion

Reiki wat is dat?

Hond met chakra punten

Reiki is een Japanse geneeswijze, een energetische manier om te helen en te ondersteunen bij eventuele reguliere geneeswijze.

De Nederlandse vertaling van reiki is “kracht van de zon” of minder letterlijk “universele energie”. Reiki is een behandelwijze en een zachte manier van healing.

Reiki helpt letterlijk om de levensenergie weer te herstellen. Het brengt lichaam en geest weer in balans.

Hoe werkt reiki?

Voor dat we het gaan hebben over hoe reiki werkt, wil ik jullie eerst een klein stukje achtergrondinformatie geven over wat energie is, hoe het ontstaat en waar die energie vandaan komt.  

We zijn een met het universum. Alles is energie en alles is met elkaar verbonden.

Mensen maar ook dieren bestaan uit netwerken van complexe energievelden die in verbinding staan met fysieke en celsystemen.  Albert Einstein zijn beroemde vergelijking E=mc2 leverde hem bewijs op dat energie en materie twee uitdrukkingsvormen zijn van dezelfde universele substantie.

Het lichaam kan je als ware zien als een multidimensionaal organisme dat bestaat uit fysiek cellulaire systemen in een dynamische interactie met complex regelende energetische velden. Die energetische velden gebruikt een reiki therapeut/master/healer tijdens de behandeling van het dier of de mens. Vanuit een holistisch oogpunt bekijk je het geheel. Wanneer een dier, ziekteverschijnselen vertoont dan is er een verstoring. Deze verstoring kan lichamelijk, geestelijk of op energieniveau zijn.

Energieveld

Door die verstoring stroomt de energie niet meer goed. Als je energie niet goed meer stroomt, kunnen er blokkades ontstaan op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Reiki wordt vaak en onterecht gezien als zweverig. Maar als we de kwantumfysica (uitgangspunt energie is) erbij houden is het eigenlijk helemaal niet zweverig.  Reiki is vooral zelf ervaren i.p.v. het willen verklaren.  Er zijn zelfs wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat Reiki ondersteund bij een reguliere behandeling. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871310/

Waar er in een reguliere behandeling op lichamelijk niveau wordt gewerkt, werkt Reiki op energetisch, mentaal en spiritueel niveau. Het is een ontzettend mooie therapievorm ter ondersteuning van andere behandelingen.  

Nu we wat achtergrondinformatie hebben kunnen we het hebben over de therapievorm zelf.

Reiki als therapievorm

Reiki valt onder het kopje alternatieve geneeswijze/ een holistische benadering. Iedereen beschikt over deze therapievorm en iedereen die goed in balans is kan deze vorm van therapie leren.

Een goede therapeut is niet zweverig, realiseert zich dat reiki geen wondermiddel is en dat reiki alleen geen behandelmethode is die een ziekte kan genezen.  Wat doet het dan wel?

Reiki zoekt de verstoring op, reiki geeft het lichaam de opdracht om het zelf genezend vermogen van het lichaam aan te zetten. Het heelt op energetisch niveau waardoor blokkades verdwijnen en het lichaam weer instaat is om de verstoring zelf te kunnen oplossen.

De behandeling & voordelen

Een reiki behandelaar stemt zijn of haar energie af op het universum. Dit kan doormiddel van meditatie. De behandelaar maakt gebruikt van de energieën die het universum ter beschikking stelt.  

De energie brengt de behandelaar over door een handoplegging. De energie stroomt dan door het lichaam naar de blokkade/ verstoring.

Wat voelt een dier of mens tijdens zo een behandeling?

Dit kan heel divers zijn, ik zal er een aantal veel voorkomende hieronder opnoemen.

 • Warmte
 • Kou
 • Tintelingen
 • Gapen
 • Emoties
 • Gerommel in de buikstreek

Na de behandeling kan het zijn dat het dier of de mens zich een beetje moe voelt, hoofdpijn krijgt of misselijk wordt. Dit zijn normale symptomen omdat het lichaam aan het werk gaat. Het is een soort detox op energieniveau.  

Na deze symptomen zie je dat het dier zich anders gaat gedragen:

 • Hij is vrolijker
 • Heeft meer energie
 • Heeft minder pijn
 • Is minder snel afgeleid
 • Is minder angstig
 • Zit beter in zijn lijf
reiki energie

Wanneer ga je met je hond of ga je zelf naar een reiki therapeut?

Een reikibehandeling kan als een APK dienen. De behandelaar gaat dan op zoek naar een verstoring of blokkade.  Een reikibehandeling kan ingezet worden ter ondersteuning van een andere therapievorm. Bij honden zou je kunnen denken aan pijn vermindering na operatie of blessure, maar ook ter ondersteuning van gedragstherapie bij vuurwerkangst. Of ter ondersteuning bij overprikkeling.

Wat zijn de voordelen van Reiki?

 • Het helpt ontspannen en stress verminderen
 • Verlichting van pijn & versnelling van genezing
 • Beter slapen, minder moe, meer focus & energie
 • Het helpt onderdrukte emoties vrij te laten komen
 • Versterkt de verbinding met zichzelf en de hond zijn intuïtie/gevoel
 • Afvoeren van afvalstoffen & versterking van immuunsysteem
 • Het helpt bij het loslaten van oude patronen die het dier niet meer dienen
 • Minder angst, meer zelfvertrouwen, balans & betere kwaliteit van leven

Ofwel reiki biedt ondersteuning in het healing proces en ter persoonlijke ontwikkeling

© copyright 2022 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit