Logo 4 Paws Motion

Help mijn hond heeft een allergie.

De laatste periode krijg ik heel veel honden met allergieën op consult. Ik weet zelf als geen ander hoe frustrerend het kan zijn om een hond te hebben met allergieën. Niet frustrerend omdat het veel werk is en je wat vaker bij de dierenarts zit, maar frustrerend in de zin dat het maar niet onder controle te krijgen is. Het onder controle krijgen van een allergie is lastig en los je niet op met alleen maar een pil, drankje of injectie. Daarom wat simpele tips die jou op weg kunnen helpen om je hond te helpen.

Voor ik ga uitleggen wat je zelf al kan doen om een allergie onder controle te krijgen, leg ik eerst uit wat een allergie is, wat je kan doen om de allergie te vinden en als laatste geef ik wat tips waarbij ik zelf heel veel baat heb gehad met mijn Engelse Springer Spaniël Santa. Zij heeft de pech dat ze een voedselallergie, omgevingsallergie en een vaccinatieallergie heeft.

Wat is een allergie?

Wanneer een hond allergisch is reageert het lichaam overgevoelig op een stof. Dit kan van alles zijn. Zoals voedsel, bepaalde medicatie, vaccinatie, grassoorten, pollen, huismijt, stofmijt etc.

Wanneer de hond in aanraking komt met de stof, ook wel allergeen genoemd, reageert het afweersysteem daar overdreven op. Hierdoor ontstaan allerlei klachten zoals jeuk, huidklachten, darmklachten, oorontstekingen etc. Naast lichamelijke klachten kunnen er ook mentale klachten ontstaan. Zoals extra gevoeligheid, chagrijnig, angstig, onrustig en het niet kunnen verwerken van prikkels. Wanneer je het vermoeden hebt dat jouw hond een allergie heeft is de eerste stap natuurlijk naar de dierenarts gaan, om vast te stellen dat het daadwerkelijk om een allergie gaat.

Onderzoek dierenarts

Wanneer bekend is wat het allergeen is waarop jouw hond reageert kan je naast de reguliere medicatie die je van de dierenarts meekrijgt, ook een hoop zelf doen. Je hoeft niet perse direct over te stappen op hyperallergeen voer. Dit is vaak duur en de honden vinden het zelden lekker. Ik ben ook van mening dat het niet altijd nodig is en je hiermee de allergie niet vind. Pas ook op met medicatie, ondanks dat medicatie soms nodig is kan er ook heel veel bereikt worden met natuurlijke middelen. Ga hier zelf niet mee experimenteren, maar schakel een natuurgeneeskundige of holistische dierenarts hiervoor in. Want ook in de natuurlijke middelen is het niet zo dat we kunnen zeggen baat het niet dan schaadt het niet. Daarbij komt kijken dat er eerst moet worden uitgesloten wat voor soort allergie het is.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie kan je gaan werken met een eliminatie dieet. Een eliminatie dieet helpt je met het vinden van de allergeen die ervoor zorgt dat jouw hond een allergische reactie krijgt. Mijn voorkeur gaat uit naar een eliminatie dieet van vers vlees of gestoomd vlees. De dierenarts zal je vaak hyperallergeen droogvoer adviseren. Gebruik dit soort voeding als laatste in je eliminatie dieet. Wil je toch liever brokken gebruiken, zorg dan dat je weet wat er in de brokken zit en dat je voor een brok gaat waarbij er maar 1 eiwit bron wordt toegevoegd.

Start met een diersoort die jouw hond nog niet heeft gehad. De meeste honden met een voedselallergie zijn gevoelig voor eiwitten zoals: kip, rund, ei, kalkoen, zuivel, soja, tarwe en mais. Start hier dus niet je eliminatie dieet mee. En vermijd droogvoer waar deze voedingsmiddelen in voorkomen.

Wil je weten waar je hond goed op reageert, dan zou je voordat je start met een eliminatie dieet je hond kunnen laten onderzoeken door een holistische dierenarts. Een holistische dierenarts kan een meting doen om te kijken waar jouw hond positief op reageert. Ik heb hier zelf hele goede ervaringen mee. En heeft mijn zoektocht naar de juiste voeding een heel stuk verkleind.

Een regulier bloedonderzoek kan kijken of er een allergie is, maar het gebeurt wel eens dat het bloed er volkomen normaal uit ziet en een allergie daarom niet kan worden aangetoond. Wanneer dit bij jouw hond ook is, raad ik aan om een holistische dierenarts in te schakelen. Probeer samen te werken met zowel een reguliere arts als een holistische arts.

Omgevingsallergie

Bij een omgevingsallergie kan je net als bij voeding gaan elimineren. Dit doe je doormiddel van een dagboek bij te houden en op te schrijven hoe jouw hond reageert in bepaalde omgevingen. Check je hond voor dat je gaat wandelen op huiduitslag, jeuk, vieze oren etc. Doe dit ook na het wandelen. Schrijf in je dagboekje op waar je geweest bent, wat voor soort ondergrond er was en hoe je hond hier op reageerde. Doe dit onderzoek in ieder seizoen. Het kan namelijk zo zijn dat je hond minder last heeft in de winter en meer last heeft in het voorjaar. Let wel op dat wanneer je dit gaat doen, je zeker weet dat er geen voedselallergie aanwezig is.

Wanneer er klachten ontstaan door bijvoorbeeld een wandeling op de heide, dan kan je je hond een dun t-shirt aantrekken, zodat het gras niet direct in aanraking komt met de huid. Zitten de klachten meer op de poten dan zou je kunnen overwegen om schoentjes of sokjes te kunnen kopen.

Ontstaan er alleen klachten in het voorjaar probeer dan in het voorjaar de heide te vermijden en ga dan wat meer op het strand of in het bos wandelen.

Een andere optie is om na iedere wandeling je hond zijn pootjes en buik even schoon te maken met wat water. Op die manier spoel je een groot gedeelte van de allergeen af. Bij omgeving allergieën gaat het vooral om managen en de blootstelling te verminderen.

Er bestaat nog een andere optie en dat is desensibilisatie. Dit is een behandeling die het afweersysteem laat wennen aan de stof waarvoor je hond allergisch is. Hierover zijn gemengde resultaten/ meningen en de kosten zijn hiervoor vrij hoog.

Allergie door vaccinatie

Een allergie door vaccinatie wordt nog wel eens over het hoofd gezien, maar is vaak wel een grote boosdoener onder de allergieën. Door het vaccineren wordt het immuunsysteem iedere keer op een onnatuurlijke manier geactiveerd.

Je moet je voorstellen dat als je het lichaam onnodig jaarlijks zo belast het afweersysteem een keer overbelast raakt met het gevolg dat de hond een allergie of overgevoeligheid kan ontwikkelen voor de vaccinatie. Wanneer het jaarlijks vaccineren dan blijft, zal het afweersysteem steeds meer verzwakt raken waardoor er ook andere allergieën kunnen ontstaan.

Wanneer er niet op maat gevaccineerd wordt, kan het afweersysteem overbelast raken. Door deze overbelasting raakt het immuunsysteem verzwakt waardoor ontstekingen en allergieën meer kans krijgen om zich te ontwikkelen. Beter is om een hond op maat te laten vaccineren. Dit kan doormiddel van een titerbepaling.

Titerbepaling

Bij een titerbepaling wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen bij je hond. Dit bloed wordt onderzocht en er wordt gekeken of er voldoende antistoffen in het lichaam aanwezig zijn. Doormiddel van een titerbepaling weet je dus of jouw hond voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Wanneer het lichaam voldoende antistoffen heeft, hoeft het dus ook niet gevaccineerd te worden.

Door je hond te titeren voorkom je overbelasting van het afweersysteem en verklein je de kans op een vaccinatie allergie. Voor de vaccinaties zoals Weil, rabiës en kennelhoest is de mening verdeeld om deze wel of niet te geven. Je kan advies vragen aan je dierenarts bij twijfel. Voor de rabiës geldt echter wel een uitzondering. Ga je met je hond naar het buitenland dan is het wel noodzakelijk om deze om de 3 jaar te geven. Is een vaccinatie noodzakelijk, maar is je hond gevoelig voor de vaccinatie? Dan kan je met behulp van natuurlijke middelen, welke onder begeleiding van een Holistische dierenarts gegeven wordt je hond ondersteunen.

Ondersteunen van de darmflora en immuunsysteem

Je bent wat je eet, dit is ook zeer zeker van toepassing op je hond.

Gezondheid begint in de darmen zo simpel is het. Maar hoe houdt je de darmen van je hond gezond of hoe maak je de darmen van je hond gezond?

De basis begint bij een gezonde voeding aangepast naar de behoefte van jouw hond. Een pup heeft namelijk een ander dieet nodig dan een senior.

Een goed uitgebalanceerde voeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten, vitamine, mineralen en spoorelementen. Het is vrij van kunstmatige geur en kleurstoffen en bevat geen destructiemateriaal zoals vleesbeendermeel of diermeel. Het moet vrij zijn van soja- en andere graanafvalproducten, deze bevatten o.a. veel fytaten. Verder moet de voeding vrij zijn van chemische antioxidanten zoals BHT, BHA en Ethoxyquine.

Houdt de darmen verder gezond door de hond een probiotica kuur te geven na het gebruik van medicatie, narcose of ander medicijn gebruik. Overleg wel even met dierenarts of de probiotica in combinatie met de medicatie kan worden gegeven.

Ontworm niet standaard, het ontwormingsmiddel is namelijk zeer belastend voor de darmen. Beter is om 4x per jaar een ontlasting onderzoek te laten doen en alleen te ontwormen wanneer er ook daadwerkelijk een wormbesmetting is of wanneer je in een risico gebied woont.

Geef niet standaard een antivlooien en tekenmiddel. Kies liever voor een natuurlijk alternatief. De stoffen die in een standaard antivlooien en tekenmiddel zitten kunnen namelijk ook voor allergische reacties zorgen.

Voorkom stress bij je hond. Stress zorgt ervoor dat het immuunsysteem verzwakt en de darmflora uit balans raakt. Stress is een echte sluipmoordenaar en kan voor heel veel vage klachten zorgen. Een goede balans tussen beweging, stimulatie, rust, voeding en een gezonde omgeving is dan ook erg belangrijk.

Geef je hond een multivitaminen & mineralen supplement ter ondersteuning van een sterk immuunsysteem en een gezonde darmflora. Ik ben fan van het merk Palamountains en MyBeau. Beide zijn in mijn webshop https://4pawsmotion.nl/webshop/ te koop en gebruik ik bij mijn eigen honden. Ook mijn eigen Springer Spaniël met allergie klachten doet het er goed op.

Vergeet vooral niet om je gezond verstand te gebruiken.
Wat werkt voor de hond van de buurvrouw hoeft niet te werken voor jouw hond.

Allergie is complex en vraagt de nodige aandacht en deskundigheid.
© Copyright 2023, 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit