Logo 4 Paws Motion

Help mijn hond luistert slecht en ik raak gefrustreerd.

Wanneer je zelf uitbalans bent, kan je hond zich in jouw ogen heel vervelend gedragen. Echter is de hond niet vervelend, maar probeert hij de balans terug te vinden. Dit doen ze door alles uit de kast te halen. Met als reden om jou aan te geven dat er een disbalans is en dat hij dit als negatief ervaart.

Honden leven doormiddel van voorspellingen. Wanneer de hond zijn situatie kan voorspellen leeft een hond in rust en harmonie. Wanneer hij zijn situatie niet kan voorspellen door invloeden van buitenaf ontstaat er probleemgedrag.

Probleemgedrag kan je verminderen/verbeteren/ oplossen door te kijken naar het geheel. Dus niet alleen naar de hond, maar ook naar jezelf en de leefomgeving van jullie beide. Creëer een balans in de relatie met je hond en geen enkel probleem zal te veel worden.

Achter de feiten aanlopen

Holistisch opvoeden van je hond doe je door te werken vanuit de essentie van jezelf en je hond. Je werkt niet alleen aan de relatie tussen jou en je hond. Maar je creëert een geheel in jouw leven waarin de hond zich prettig voelt en samen met jou kan leven. Hoe je dat kan bereiken ga ik je hieronder uitleggen.

Ik denk dat iedereen wel eens het gevoel heeft dat hij of zij achter de feiten aan loopt. En je daardoor jezelf maar ook je hond totaal voorbijloopt. Er ontstaat een disbalans in jullie relatie en de harmonie en energie stagneert. Je hond wordt vervelend, misdraagt zich, wordt druk, loopt je voor de voeten en ga zo maar door.

Dit alles heeft te maken met balans in jullie leven. Wanneer je eigen leven in balans is en je je bewust bent van je eigen energie. Dan zal je merken dat het leven met je hond ook in balans komt.

Je hond is niet meer vervelend, althans je ervaart zijn gedragingen niet meer als vervelend. Je kan vanuit rust kijken naar de disbalans en deze oplossen/ verminderen.

Balans creëert een verbinding die ontstaat vanuit liefde, begrip en wederzijds respect

Kijk naar het geheel

Hoe doe je dat? De rust bewaren wanneer je achter de feiten aanloopt? Nou heel simpel, stop waar je mee bezig bent, haal adem en begin opnieuw. Makkelijk toch? We weten allemaal dat het niet zo werkt.

Wanneer je merkt dat je gestrest bent en hierdoor reageert uit frustratie of emoties dan weet je dat je uit balans bent. Het is dan belangrijk om eerst aan je eigen herstel te werken, voordat je het probleemgedrag van je hond gaat oplossen. Honden zijn meesters in het spiegelen van ons gedrag en zijn gevoelig voor zowel positieve als negatieve energieën. Als je je daarvan bewust bent, sta je al 1-0 voor.

Een holistische opvoeding is het recept voor een harmonieuze relatie met je hond.

Hoe kan je zorgen voor een balans?

Hoe kan je dat aanpakken? Erken je disbalans en probeer te kijken waar de disbalans vandaan komt. Ik zal als voorbeeld mijn eigen recente disbalans als voorbeeldnemen.

Mijn honden luisterde niet meer, deden hun werk niet meer goed en waren totaal uit balans. Althans dat was mijn gevoel en ervaring.

Mijn eigen ervaring

Ik werkte te veel (60 tot 80 uur in de week). Ik zei overal ja op, voelde me niet fit en was erg gestrest. Mijn eigen honden kregen minder aandacht en mijn tolerantie was letterlijk 0%. Mijn batterij stond zwaar in de min en mijn motivatie om ook maar iets te willen doen was weg. Ik liep echt achter de feiten aan. Je kan wel zeggen dat ik alle signalen van mijn eigen lichaam zo de prullenbak in gooide. En ik totaal geen tijd meer had voor mijn eigen honden.

Mijn breekpunt

Ik kwam letterlijk op mijn breekpunt terecht. Ik barste in tranen uit en kreeg alle griepjes, verkoudheden, kwaaltjes etc. tegelijkertijd. Het feit dat ik gevloerd was en niks anders kon doen dan alleen maar in bed liggen resulteerde in stress.

Op mijn breekpunt werd er door 1 van mijn 6 honden een gigantische spiegel voorgehouden. Er was geen land met hem te bezeilen (hij luistert normaal perfect) en hij bleef maar aandringen en zeuren. Hij trok aan de riem, luisterde totaal niet meer. Ik werd daar door mijn eigen disbalans ontzettend geïrriteerd door.

Maar juist op het moment dat ik mijn grens had bereikt, keek hij mij met zijn grote bruine ogen, grote oren en en grijze snuit aan. Ik voelde zijn energie, als hij had kunnen praten dan had hij letterlijk gezegd en nu is het het genoeg!!! Daarom besloot ik het anders te doen. En mijn rust te pakken.  Mijn honden zijn altijd mijn spiegel en laten me duidelijk merken als ik uit balans raak. Ik luister dan ook echt naar ze waardoor we mooi in harmonie kunnen leven.

Gezien de feestdagen eraan kwamen en we 2 weken vakantie hadden was dit het juiste moment om eens goed uit te zieken en mijn balans terug te vinden.

Ik besloot om alleen maar te gaan stofzuigen, want met 6 honden in huis moet dat wel.

Het leek wel of ik een marathon had gelopen, zo zwaar voelde het voor mij om te stofzuigen.  Dit moest echt anders, dus ik ben aan de slag gegaan.

Het werd tijd voor rust

Ik ben voor mezelf gaan opschrijven waar mijn breekpunt vandaan kwam. Want nee ik had niet door dat ik te veel deed. Hoe goed ik dit bij andere wel zie aankomen, zag ik het bij mezelf niet.

Mijn hoog gevoeligheid en groot empathisch vermogen zorgen ervoor dat ik echt alle energieën van andere op pak. En ik soms zelfs letterlijk ervaar alsof het mijn eigen gevoel is.

Ik ben een plan van aanpak gaan schrijven. En heb alle plus en minpunten van de hele situatie opgeschreven.  

Kleine opdrachtjes

Daarna heb ik kleine opdrachtjes voor mezelf gemaakt. Denk aan goed eten, douchen, op tijd slapen en tijd vrijmaken voor ontspanning en wat vaker nee zeggen. Nu werd ik daar wel een beetje in gedwongen omdat ik ziek was. Maar toch hebben al die kleine opdrachtjes ernaartoe geleid dat mijn energielevel toenam. Dat mijn tolerantie naar de honden van 0% naar 99% is gegaan en dat ik meer motivatie dan ooit heb gekregen.

Nadat ik mezelf fitter en beter voelde en merkte dat mijn energie weer in balans kwam. Ben ik gaan kijken wat ik anders kon doen bij mijn honden. Want die hadden tenslotte niet gevraagd om mijn disbalans.

Resultaat inzicht

Ik ben het volgende gaan doen en doe dat nog steeds:

  • Werken aan mezelf zorgen voor rust, balans en evenwicht.
  • Gezond eten, meer bewegen, aan yoga doen en mediteren.
  • Alle negatieve energieën het huis uitwerken. Grote schoonmaak, ramen open, frisse lucht het huis is.
  • Meer licht in huis creëren, hondenmanden wassen, nieuw speelgoed voor de honden kopen etc.
  • Kijken naar wat mijn honden nodig hebben. Zoals een prettige slaapplaats, een balans tussen werk en rust, mentale stimulatie, een uitlaatklep etc.
  • Een plan van aanpak maken voor iedere hond apart. Ik heb er 6 dus dit was wel even een klusje, maar het is gelukt. In het plan van aanpak noteer je de plus en minpunten van je hond. Maak je een trainingsprogramma en stel je doelen. Ik maak altijd maand doelen omdat ik dan de lat niet al te hoog leg.
  • Schrijf de voortgang op in een notitieboek of op de laptop.

Alle blokkades zijn inmiddels uit de weg geruimd. Ik heb geleerd om vaker nee te zeggen en ik werk geen 70 tot 80 uur meer.  Ik werk aan de doelen van mezelf en van mijn honden. En er ontstaat weer een harmonie in onze relatie.  En de hond waar geen land mee te bezeilen was, die luistert weer super goed.

Werk eerst aan jezelf

Zoals je waarschijnlijk wel al begrepen hebt, ben ik dus eerst aan mezelf gaan werken. Dat is echt ontzettend belangrijk voordat je gaat kijken naar het gedrag van je hond. Zou je het andersom doen, dan loop je het risico dat je niet kijkt en handelt vanuit het geheel.

Wat ik mee wil geven via dit blog?

Geef niet op, geef jezelf niet op en geef je hond niet op. Ook al heeft hij probleemgedrag. Het gedrag komt ergens vandaan. Het kan jouw frustratie, stress, ontevredenheid etc. Wanneer je er klaar voor bent om de disbalans op te heffen, te zorgen voor rust, liefde en wederzijds respect, dan zal je een harmonieuze band met je hond ontwikkelen. En zijn probleemgedrag ook kunnen managen.

Of je nu een perfecte hond hebt zonder rugzakje. Of een hond met een hele zware rugzak. Door dat jouw leven en energie in balans zijn, zal jouw hond leren om op jou te vertrouwen. Hij zal steun zoeken wanneer hij die nodig heeft.  

Wandelsessies voor begeleiding

Herken je jezelf in mijn situatie? Of loop je tegen bepaalde problemen met je hond aan? En wil je hulp hierbij? Dan nodig ik je graag uit om een wandelsessie voor jezelf en je hond bij mij te boeken.  Ik zal de link hieronder zetten voor meer informatie over de wandelsessie. https://4pawsmotion.nl/wandelcoaching/

© Copyright 2022, 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit