Aromatherapie bij honden
Het inzetten van oliën als ondersteuning van het lichaam en de geest, dateert al uit de middeleeuwen. Deze vorm van therapie wordt ook wel aromatherapie of geurentherapie genoemd en kent vele voordelen voor onze honden.
Bij aromatherapie wordt er gebruikt gemaakt van essentiële oliën. De oliën worden onttrokken uit bloemen, planten, wortels, zaden, bladeren, kruiden en takken.
Het inzetten van essentiële olie als therapie kent 2 vormen.
- Olie welke het gedrag stimuleren (aromatherapie)
- Olie welke de gezondheid stimuleren/genezen/ondersteunen (fytotherapie)
Inzetten van essentiële olie
Essentiele oliën hebben dus een genezende werking. Ze kunnen zowel inwendig als uitwendig ingezet worden. Bij dieren maken we gebruik van de uitwendige therapievorm. De olie wordt toegediend doormiddel van het reukorgaan. Door de olie in een verdamper of diffuser te laten verdampen komt de werkzame stof van de essentiële olie in het reukorgaan terecht. Waardoor het daarna zijn werk kan doen en het lichaam de voordelen uit de olie kan halen.
Naast de genezende werking, kunnen de essentiële oliën nog veel meer. Zo kan de olie het gedrag stimuleren en emoties ondersteunen. Met behulp van de geur kan je je hond ondersteunen bij stress, angst, agressie en andere gedragsmatige en emotionele disbalansen.
Omdat honden een veel beter reukorgaan hebben dan wij , honden namelijk 125 tot 350 miljoen geurreceptoren in vergelijking met de 5 miljoen geurreceptoren van de mens, is aromatherapie een hele fijne therapie vorm ter ondersteuning bij ongemak. Doordat het reukorgaan zo gevoelig is, is het wel zaak om de dosering laag te houden.
Essentiële olie inzetten tijdens massage
Aromatherapie is een therapie vorm die op zich zelf staat en als een aparte behandeling gegeven kan worden. Maar aromatherapie kan ook heel goed gecombineerd worden met een massage behandeling en zelfs met een reiki behandeling. Hoe doe je dat? Meng een druppel essentiële olie met een neutrale plantaardige olie, wrijf hiermee je handen in en start de behandeling.
Essentiële oliën zijn toch giftig?
De vraag of essentiële oliën giftig zijn, is een terechte vraag. Ja essentiële oliën kunnen giftig zijn voor de hond. Maar essentiële oliën kunnen ook giftig zijn voor de mens. Waarom wordt het dan toch gebruikt? Omdat een goedgekeurde en geschikte olie niet giftig is.
Het is dus van belang om je goed te verdiepen in de oliën en alleen oliën gebruiken die geschikt zijn voor dieren, die van biologische teelt komen en welke het liefst nog veterinair zijn goedgekeurd. Ga dus niet aan de slag met een flesje gekocht bij de drogisterij. Wil je aromatherapie inzetten bij je hond, doe dit dan onder begeleiding van een ervaren en gediplomeerde therapeut. Vraag aan de therapeut met welk merk er gewerkt wordt. Op die manier kan je een veilige en bewuste keuze voor je hond maken.
Hoe weet je welke geur je nodig hebt?
Tijdens de aromatherapie zet ik mijn koffer met essentiële oliën altijd op de grond neer. Ik zorg dat ik de koffer open heb staan, zodat de hond aan de dichte flesjes kan snuffelen.
Mijn oliën zijn gegroepeerd op werking en geurnoot. Zo heb ik een rij met geuren die stress verlagend zijn, zoals lavendel en kamille. Of bergamot en kaneel deze helpen bij angst en depressie. De hond zal een voorkeur voor een geur of geuren hebben. De geur waarbij hij het langst blijft hangen en soms zelfs probeert vast te pakken, dat is de geur die ik ga inzetten.
Aromatherapie boeken en de merken waar ik mee werk.
Ik maak zelf gebruik van het merk de Groene Linde, Young Living animal Scent en Farfalla. Dit zijn oliën geschikt en goed gekeurd voor dieren. Wil je ook gebruik maken van aromatherapie bij jouw hond, boek dan een therapiesessie. Wil je eerst meer informatie? Klik dan op de link hieronder. https://4pawsmotion.nl/holistische-therapie/
© Copyright 2023, 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit