Logo 4 Paws Motion

De positieve effecten van een massage bij honden met gedragsproblemen.

Waarom dit artikel?

Tijdens mijn werk als massagetherapeut hoor ik vaak hoe geweldig mijn klanten hun hond vinden. En inderdaad alle honden die ik mag masseren hebben allemaal iets unieks. Dat maakt een hond ook zo bijzonder en zorgt ervoor dat mijn werk nooit saai is.  Tijdens het intakegesprek hoor ik de meest leuke, mooie en grappige verhalen over de honden die ik mag masseren. Maar ik hoor natuurlijk ook de minder leuke kanten. De eigenaar kan niet meer van zijn geweldige hond genieten omdat zijn hond gedragsproblemen heeft ontwikkeld.

Omdat honden met gedragsproblemen veel baat hebben bij massage, schrijf ik dit artikel in de hoop dat ik vele eigenaren eraan toe zet om hun hond te laten masseren.  Want massage is niet geen luxe.

Casus: Aanschaffen van hond

Je hebt er goed over nagedacht en je hebt besloten om een hond te kopen. Je wilt graag een pup, zodat je zelf aan de slag kan met de opvoeding. Je hebt je goed ingelezen in het ras en onderzoek gedaan naar een goede hondenschool waar je de puppycursus kan doen.

De keuze is gevallen op het vriendelijke ras de Labrador Retriever omdat het sociale allemans vrienden zijn. Je doet onderzoek naar een goede fokker en vanuit daar zoek je contact met een fokker waarbij je een goed gevoel hebt.

De fokker nodigt je uit voor een kennismakingsgesprek waarbij de fokker alles uitlegt over het ras, de ouder honden etc.

De moederhond krijgt een mooi nest en je mag een pup uit dat nest kiezen. Laten we ervan uitgaan dat alles goed is gaan en je een stabiele en gezonde pup hebt gekocht. Je doet alles volgens het boekje, gaat naar de hondenschool, haalt alle diploma’s die je halen kan en je hond gedraagt zich voorbeeldig. Het is een lieve, gezellige en vrolijke hond geworden.

En dan gaan jullie op vakantie, vanwege de lange vliegreis kan de hond niet mee en daarom zoek je naar een pension waar hij de juiste aandacht en zorg krijgt. Bij terugkomst van de vakantie merk je dat je stabiele en vrolijke hond wat onrustig is. Je denkt dat dit wel goed komt en dat je hond jullie heeft gemist en blij is om weer mee naar huis te gaan.

De weken gaan voorbij en je hond kan maar niet kalmeren, hij begint uit te vallen naar andere honden en je besluit om advies te vragen aan een gedragsdeskundige. De gedragsdeskundige helpt jullie op weg en al snel wordt de hond weer wat handelbaarder. Maar bij een lange wandeling raakt hij nog steeds in paniek en valt nog steeds uit. Jullie doen precies wat de gedragsdeskundige zegt, maar jullie blijven hangen op 99%. Die 1% krijgt ook de gedragsdeskundige hoe goed ook niet voor elkaar. De dierenarts kan ook geen medische oorzaak vinden.

Hulp inschakelen van de massagetherapeut

Op het moment dat het probleem zich begint te uiten, kan een massagetherapeut ondersteuning bieden bij de gedragstherapie. https://4pawsmotion.nl/hondenmassage/

Hoe? Dat leg ik hieronder uit aan de hand van de effecten van massage op gedrag.

Naast het positieve effect op het spierstelsel heeft massage ook positieve effecten op het zenuwstelsel, op de doorbloeding, op de vochthuishouding en de psyche van de hond. En om die redenen is massage ook heel goed voor honden met gedragsproblemen, traumatische ervaringen en pijn.

Ik hou het in dit artikel even bij de positieve effecten op het gedrag. In een later artikel zal ik de positieve effecten van massage voor pijn behandelen.

Doormiddel van massage leert de hond weer connectie te krijgen met zijn lichaam en geest. Gespannen spieren ontspannen, adrenaline neemt af en de hond is instaat om zijn stress emmer te legen. Doordat de stress emmer kan leeglopen wordt hij weer vatbaar voor positieve invloeden van buitenaf en neemt het gedragsprobleem verder af.  Al deze effecten ontstaan doordat er meerdere processen in het lichaam plaats vinden en tijdens massage geactiveerd of juist gedeactiveerd worden.

De effecten van massage op een rijtje:

Reflectorische effecten:

Tijdens een massage worden de spieren en de spieruiteinden ontspannen. Dit proces wordt in gang gezet door de sensibele zenuwvezels die worden geprikkeld tijdens de massage. Deze prikkels hebben invloed op de huid en op de spierfuncties.  De sensibele zenuwvezels worden geprikkeld waardoor er ontspanning en pijnvermindering ontstaat.

Biomechanische effecten:

Door massage worden er weefselprikkelstoffen vrijgemaakt. 2 belangrijke weefselprikkelstoffen zijn histamine en acetylcholine. Deze 2 stoffen hebben invloed op bloedvaten, pijnbegeleiding en regulatie van de spierspanning.  De weefselprikkelstoffen worden geproduceerd door mestcellen die zich in de huid bevinden. De mestcellen spelen een grote rol bij de opbouw van bindweefsel, waterhuishouding en het bloedstollingsproces.  

Bio- Energetische effecten:

Bij massage (wrijving en druk) ontstaat energie. We hebben denk ik allemaal wel eens ervaren als we onze handen over elkaar wrijven dat er warmte ontstaat. Dit is al een vorm van energie. Therapeuten die reiki beoefenen maken gebruik van deze energie. Doormiddel van training kan je deze energie sturen. Deze energie heeft een uitwisseling waarbij de energiestromen worden gestimuleerd, waardoor de energieblokkades worden opgeheven. Dit effect draagt bij aan het herstel van een totaal evenwicht.  

Neuro segmentale effecten:

Bij het masseren van de hond worden huidzones en de spieren in dit gebied geprikkeld. Deze prikkeling beïnvloed de heling van de bijbehorende organen in dat gebied. Dit effect wordt toegepast bij reflexzonetherapie en voetreflexologie bij mensen.

Al deze effecten samen zorgen ervoor dat het stresshormoon cortisol terug zakt naar normale waarde en de bloeddruk wordt verlaagd. Het verlagen van het stresshormoon zorgt ervoor dat de stress emmer van de hond vermindert/ leeg loopt. Doordat stress gereduceerd wordt tijdens het masseren wordt de hond weer vatbaar voor positieve prikkels die tijdens de gedragstherapie worden toegepast.

Als massagetherapeut heb ik al vele eigenaren en hun honden mogen helpen om weer samen te kunnen genieten.

© Copyright 2022, 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit