Logo 4 Paws Motion

Nog niet zo heel lang geleden werd er verondersteld dat mensen de enigste wezens waren die emoties kenden. In de laatste vijf jaar komen we daarop terug. Door nieuwe wetenschappelijke inzichten moeten we onze gedachten over emoties bijstellen.

Dieren hebben wel degelijk emoties en die emoties hebben een belangrijke functie. Het helpt namelijk bij het overleven. Emoties zijn net als zintuigen soort-specifiek. Honden kunnen bijvoorbeeld veel beter ruiken en horen dan wij mensen kunnen. Met emoties is dit hetzelfde. Toch hebben we ook een aantal emoties gemeen. Door wetenschappelijk onderzoek leren wij mensen steeds meer over de emoties van dieren en hoe we herkennen en erkennen.

Basale hond-mens emoties

De basale emoties kunnen we bij de hond heel makkelijk aflezen. Een hond die kwispelt is blij, een hond die zijn tanden laat zien is boos, een hond die zijn staart tussen zijn poten doet is bang, een hond die gromt is onzeker. Deze manier van kijken naar de emoties van de hond is op een menselijke manier kijken. We weten allemaal dat een kwispelende hond niet perse blij is en dat een hond die gromt onzeker is. Emoties zijn veel complexer dan hier boven beschreven. In een wetenschappelijke studie in 2009 kon men concluderen dat het gevoel van onrechtvaardigheid en jaloezie ook bij apen voorkomt. Een groep van Oostenrijkse onderzoekers kwamen erachter dat ook honden een voel van onrechtvaardigheid en jaloezie kennen. Nu we dit weten is het zaak als hondeneigenaar om hier rekening mee te houden, wanneer je meerdere honden hebt. Bij ongelijke behandeling bouwen honden namelijk stress op, wat weer kan zorgen voor fysieke en mentale klachten.

Antropomorfisme

Waar we als hondeneigenaar wel bij stil moeten staan is dat we de emoties van onze honden niet gaan antropomorfiseren, of te wel vermenselijken. Dit kan namelijk ernstige schade aanrichten aan de hond.

Neem nou als voorbeeld; schuld gevoel bij de hond na het slopen van jouw mooie schoenen. Na het boodschappen doen, zie je dat jouw hond jouw schoenen kapot heeft gebeten. Je pakt je schoen, loopt boos en gefrustreerd op je hond af en zegt met een boze stem dat hij stout is.

De hond reageert met een lage houding en duikt in een, kijkt weg en laat een gespannen kwispel zien. Als we deze situatie als mens bekijken kunnen we zeggen, dat de hond zich betrapt voelt en zich schuldig voelt. Echter is dit niet het geval. De hond is in verwarring omdat je nu i.p.v. blij boos bent. De hond ervaart stress en probeert met allerlei signalen de situatie te kalmeren.

Emotie en beweging

Emoties of gevoelens staan eigenlijk nooit op zichzelf. Er gaat altijd iets aan vooraf. In overeenstemming van wat de hond voelt geeft hij invulling aan zijn bestaan.  Emoties geeft de hond richting en zet hen in beweging.  Maar wat als de hond nu te veel aan een bepaalde emotie ervaart?  Bij een te veel aan een bepaalde emotie, kan de spreekwoordelijke druppel de emmer doen overlopen. Hierdoor kunnen er allerlei fysieke en mentale blokkades ontstaan. Die te veel aan emoties kunnen ontstaan door tal van redenen. De grootste oorzaak is toch wel de drukke samenleving van de mens, waarin de hond zich voortdurend aan moet aanpassen. Het antropomorfisme van de hond zorgt dus voor stress. Wanneer een hond stress ervaart komt hij in beweging om hiervan te komen.

Gedragsmatige klachten zoals prikkelbaarheid, rusteloosheid, hyperactiviteit, kort lontje, agressie, angst en overmatig blaffen uiten zich vaak in lichamelijke ongemakken. De hond krijgt stijve spieren, gaat moeilijker bewegen, heeft pijn en kan niet meer tot rust komen.

Hij is niet bewust vervelend

Nu we weten dat honden emoties hebben, emoties de hond in beweging zet en dat door een verkeerde interpretatie van de mens de hond stress krijgt en hierdoor allerlei klachten ontwikkeld, kunnen we ons vast wel voorstellen dat een hond niet bewust vervelend is. Wat voor ons mensen ongewenst gedrag is, is voor de hond een manier van communiceren, hij wil jouw iets duidelijk maken over zijn emotionele, fysieke en mentale toestand. Wanneer je hier goed op reageert, verdwijnt of vermindert het ongewenst gedrag, waardoor de hond in balans komt.

© copyright december 2021, 4 Paws Motion, auteur Veronique Guit